Samen op pad
Welkom Voor wie? Wie ben ik? Hoe werk ik? Contact Activiteiten Inspiratie Nieuwsbrief

Wil jij met je burn-out aan de slag?

Samen gaan wij op pad!

 

Burn-out  

“Elke ochtend sleep ik me naar mijn werk.”

 

“Ik zit nu al een half uur naar die mail te staren en ik zou nog steeds niet weten wat er in staat. Het dringt gewoon niet door. Ik kan me niet meer concentreren.”

 

“Ik zou eigenlijk die laptop thuis moeten laten, want ik ben echt moe. Ik wil rust. Maar dit moet ik vanavond echt even afwerken... Net zoals gisteren... En eergisteren... En afgelopen weekend.”

 

“Ik word ‘s morgens wakker en het eerste wat ik me bedenk is: hoe krijg ik al mijn werk af? Mijn hele dag speelt door mijn hoofd, mijn takenlijst doemt voor mijn ogen op... Ik zie het allemaal duizelen en ik ben net 5 minuten wakker.... Zo gaat het nu bijna elke ochtend.”

 

“Ik word wakker en het lijkt alsof ik nog net zo moe ben als gisterenavond... Misschien nog wel vermoeider. Ik slaap ook zo slecht.”

 

“Ik ben net op vakantie geweest. Normaal gezien ben ik de eerste week nog een beetje met mijn werk bezig, kan ik de tweede week de vermoeidheid van me afschudden en in de derde week kan ik mijn batterijen weer opladen om weer vrolijk aan de slag te gaan na mijn vakantie. Maar deze keer verliep het helemaal niet zo. Ik kon ik me niet meer ontspannen, niet meer tot rust komen, niet meer genieten. Toen ik terug ging werken had ik nog steeds geen energie.”

 

 

 

 

 

 

 

 

Wat is burn-out?
Burn-out betekent letterlijk: uit- of afgebrand. Je kunt niet meer. Je bent uitgeput. Een burn-out wordt veroorzaakt door te lang onder te veel stress te staan. Een vakantie nemen of dagelijkse ontspanning zorgen er niet meer voor dat je de volgende dag weer fris aan het werk kan.
Wanneer we ‘burn-out’ horen, leggen we vaak heel snel de link met je werk of je werksituatie. De hoeveelheid werk, de werksfeer, de organisatie, de inhoud van je werk,… Allemaal zaken die een zeer grote invloed hebben bij het ontwikkelen van een burn-out.

Toch is je werk of je werksituatie vaak niet de enige oorzaak van een burn-out!

Vaak is het een combinatie van factoren die ervoor zorgen dat je niet meer verder kunt. Zo kunnen familiale aangelegenheden (echtscheiding, ziekte, overlijden, conflicten,…), al dan niet in combinatie met je werksituatie, ook voor een burn-out zorgen.
Ook kunnen bepaalde eigenschappen er voor zorgen dat je gevoeliger bent voor een burn-out. Hierbij kun je denken aan perfectionisme, een lager zelfvertrouwen,…

De volgende signalen kunnen er op wijzen dat je een burn-out hebt of dat je een burn-out aan het ontwikkelen bent:
- je raakt niet meer uitgerust; een vakantie of je dagelijkse ontspanningen zorgen er niet meer voor dat je fris aan je dag kunt beginnen
- concentratieproblemen duiken op; je staart naar je computerscherm, maar ziet eigenlijk niet wat er op staat, je doet vreemde acties: je sleutels belanden in de koelkast, je zet de wasmachine aan zonder wasmiddel, merkt dit op en zet hem vervolgens nog een keer aan zonder wasmiddel toe te voegen, je loopt een kamer binnen en je weet echt niet meer wat je daar kwam doen,…
- je gaat meer alcohol nuttigen dan je vroeger deed
- je krijgt slaapproblemen
- je krijgt huilbuien op momenten die je vroeger minder geraakt zouden hebben
- je voelt je futloos
- je gaat je vaker ziekmelden
- je gaat sociale contacten vermijden; je verwaarloost je vriendschappen, je meldt jezelf af voor feestjes waar je vroeger naar uitkeek, je hebt de fut niet meer
- vaak ontwikkelen mensen schuldgevoelens. Wanneer je concentratieproblemen ondervindt en je jouw werk niet meer naar behoren kunt doen, ontwikkel je nog meer schuldgevoelens
- depressieve gedachten komen op
- je kunt angst- en paniekaanvallen krijgen
-
Zoals je merkt doet een burn-out veel met je!

Burn-out… Wat nu?
Wanneer je vermoedt dat jij of iemand in je omgeving met een burn-out kampt, is het erg belangrijk om professionele hulp in te schakelen en contact op te nemen met je huisarts en/of bedrijfsarts.
Hiernaast kan ik, als coach/counsellor, je begeleiden met een speciaal op jou afgestemde aanpak. Een coach of counsellor is niet gebonden aan protocollen of aanpakken. Hierdoor kan ik een grote meerwaarde bieden in het traject ter voorkoming van burn-out, tijdens jouw herstel of in een later stadium bij het overwinnen van de laatste pijnpunten.

Wil jij met je burn-out aan de slag?

Samen gaan wij op pad!

 

Foto’s: Pascal Vyncke, SeniorenNet.be

Hoe hebben anderen het beleefd?

Lees de ervaringen van cliënten hier.