Samen op pad
Welkom Voor wie? Wie ben ik? Hoe werk ik? Contact Activiteiten Inspiratie Nieuwsbrief

 

Ik zal je inwijden in DE VIJF TALEN DER LIEFDE…

 

Klinkt erg vreemd, misschien wel zweverig. Maar geef het een kans, want het is alles behalve zweverig! Zelfs de meest nuchtere zielen onder ons zien hierin een ware schat!

 

Je zou ‘de vijf talen der liefde’ (bedacht door Gary Chapman) kunnen vergelijken met vijf emmertjes. Één of twee, soms zelfs drie emmertjes zijn voor jou belangrijk, omdat ze heel erg bijdragen aan jouw geluksgevoel. De andere emmertjes zijn voor jou minder belangrijk, maar kunnen voor iemand anders (je partner bijvoorbeeld) juist wél heel belangrijk zijn. Even concreet:

 

‘De vijf emmertjes’ of ‘de vijf talen der liefde’:

 

1. Positieve woorden

2. Dienen

3. Samen zijn

4. Cadeautjes krijgen/geven

5. Lichamelijk contact

 

1. Positieve woorden

Mensen die dit emmertje belangrijk vinden, hebben nood aan positieve bekrachtiging. "Dat heb je goed gedaan!" "Leuk idee!" "Wat lief dat je aan me hebt gedacht!" Kleine uitspraken die erg veel kunnen betekenen!

Mensen die veel waarde hechten aan dit emmertje zijn erg gevoelig voor opmerkingen van anderen. In positieve zin kan het hen vleugels geven, ze voelen zich geliefd. In negatieve zin kunnen ze ook enorm snel gekwetst worden door woorden. Kleine opmerkingen zoals "Laat me nu éven met rust!" kunnen enorm kwetsend overkomen. Deze mensen nemen zulke uitspraken vaak erg persoonlijk op, terwijl dit dikwijls niet de bedoeling is. In ruzies komt het ook voor dat mensen niet meer spreken. Het bekende ‘doodzwijgen’. Ook dat is funest voor ‘dit type’ mensen.

 

Ik denk bij dit emmertje (mijn nummer 1 trouwens) steeds aan een uitspraak die mijn vader vaak deed:

                        

Geef mensen een pluim en ze krijgen vleugels!

 

Inspiratie

Positieve woorden       Dienen         Samen zijn       Cadeautjes    Lichamelijk contact

 

Welke staat op 1? Heb je nog een tweede die belangrijk voor je is? Sommige mensen vinden drie emmertjes erg belangrijk.

 

Heb je ze gevonden?

 

Probeer nu te bedenken welke emmertjes voor je partner (of iemand anders die erg dichtbij je staat) belangrijk zijn.  

 

Heb je ze gevonden? Weet je het écht zeker? Misschien toch even verifiëren bij de ander… want 70 tot 80 procent van de mensen schat de emmertjes van de ander fout in!

 

Waarom is het nu zo cruciaal om te weten welk emmertje belangrijk is voor de ander?

 

Stel: jij legt elke avond de kleding van je partner klaar, want voor jou is ‘dienen’ een belangrijk emmertje. “Heerlijk toch, als mijn partner morgen vroeg weg moet, ligt alles klaar en kan hij snel aan zijn dag beginnen." Je partner ziet de kleding liggen en denkt echter: "zeg, denkt ze nu echt dat ik een klein kind ben!? Ik kan toch wel mijn eigen kleding kiezen?" Voor hem is ‘dienen’ geen taal der liefde. Het doet hem weinig als jij die dingen voor hem doet. Waar hij wel enorm naar verlangt is eens een positief woordje, want dat is zijn manier van liefde uiten! Als hij thuis komt zegt hij dan ook tegen jou: "Wat ziet het er hier weer gezellig uit! Wat heb je dat toch weer goed gedaan!". Terwijl jij op dat moment enkel kan denken: "Je zou beter af en toe eens een keer helpen!" Want jij vindt ‘dienen’ belangrijk. Beide uiten jullie je liefde, maar het komt totaal niet bij de ander aan, want die spreekt een andere taal… Zie je hoe zo misverstanden binnen een relatie kunnen ontstaan?

 

Kijk nu eens hoe vol jouw belangrijkste emmertjes zijn? Zit er genoeg in? Of zouden ze nog wel eens wat aangevuld kunnen worden? Zo ja, hoe doe je dat?

 

Hier een paar basic rules die ik zelf toepas!

 

- Ken jouw belangrijkste emmertjes!

  Én… Ken die van je partner of geliefde! Bespreek ze met elkaar.

- Vul het emmertje van jouw partner!

  Met andere woorden, leer zijn of haar taal der liefde spreken. Wil jouw partner positieve bekrachtiging?

 Denk hier aan en zeg het een keer luidop als je het zo fijn vindt als hij/zij iets goeds of liefs doet!

- Houd ook je eigen emmertjes in de gaten!

  En wacht niet tot ze gevuld worden, maar creëer hiervoor zelf de omstandigheden. Wil je graag dat je

 partner je een keer helpt, een keer iets kleins voor je doet? Vraag het! Leg uit dat het voor jou belangrijk

 is en dat hij/zij jou daar een enorm plezier mee doet!

- Blijf jezelf!

  Vul enkel een emmertje als het recht uit je hart komt! Het kan zijn dat je jouw liefde op een andere

 manier moet uiten om het juiste emmertje te vullen. Maar doe het enkel als het oprecht is!

 

 

 

 

 

Of… Je geeft hen een Redbull… Waarmee we bij het volgende emmertje komen:

 

2. Dienen

Mensen die dit emmertje belangrijk vinden, vinden het erg fijn wanneer anderen iets voor hen doen. Hen ‘in de wattekes leggen’, zoals we wel eens zeggen. Ook hier kunnen het heel kleine dingen zijn: een kopje koffie brengen, sokken klaarleggen voor de volgende ochtend,…

 

3. Samen zijn

‘Deze mensen’ vinden het belangrijk om dingen samen te doen. Het gaat hier om ‘quality time’. Samen tijd doorbrengen zonder afleiding, dus zonder andere vrienden, maar ook zonder TV, computer, mobiele telefoon, en dergelijke. Samen een wandeling maken in de natuur, een gezellig etentje; samen een kopje koffie drinken. Ik noem het altijd (want dit emmertje staat bij mij op 2): leuke dingen doen! Dat hoeft niets speciaals te zijn, maar wél even tijd maken voor elkaar!

 

4. Cadeautjes

Sommige mensen vinden het erg belangrijk om cadeaus te krijgen. Dit hoeft niet op materialisme te duiden! Ze zien het als een vorm van waardering. De ander neemt de moeite om een cadeautje uit te zoeken! De ander heeft aan hem of haar gedacht! Een heel kleine attentie, speciaal uitgezocht voor die ene persoon. Het maakt vaak niet uit wat. Als je maar aan die persoon hebt gedacht!

 

5. Lichamelijk contact

Bij lichamelijk contact kun je tussen partners aan seks denken, maar dat hoeft helemaal niet. Vaak gaat het veel ruimer: een knuffel, een aai over de bol, een arm om je schouder, een kneepje in je hand. Het is dus zeker niet alleen een taal die tussen partners wordt gesproken, ook bij vrienden en familie speelt dit een rol.

 

Denk eens even na: welke emmertjes zijn voor jou belangrijk?

 

                   

 

- En ‘last but not least’: merk op, op welke manier jouw partner jouw emmertjes probeert te

 vullen, ook al zijn dat niet jouw belangrijkste emmertjes!

    o Merk op dat jouw partner je dus wel degelijk liefde geeft (op zijn manier)! Dit ervaren is vaak erg

      hartverwarmend!

    o Weet nu welke emmertjes voor hem/haar belangrijk zijn (want op die manier geeft hij/zij jou liefde).

      Je kunt nu dus aan de slag! Vul die emmertjes van de ander!

 

Nog een allerlaatste tip. Een methode die ik zelf toepas is: spreek het uit!

Mijn partner en ik maken er vaak een grapjes over: "Hé, denk nog eens aan mijn emmertje!" Humor is een prachtig middel om op een luchtige manier je wensen kenbaar te maken. Maar zorg er wel voor dat het duidelijk is, anders slaag je de bal natuurlijk compleet mis!

 

En nu echt de allerlaatste tip: wanneer je de volgende keer op bezoek gaat bij een vriend, familielid of eender wie: probeer onderweg eens te bedenken wat zijn of haar emmertjes zijn? En wat jij er aan doet (en nog meer kan doen) om deze te vullen?

 

Je kan het hen natuurlijk ook vragen! Stuur deze nieuwsbrief door, onderaan staat een kader waarin je jouw emmertjes bekend kan maken en waar je vriend, familielid, collega of kennis zijn emmertjes kan invullen en dit zo aan jou kan laten weten!

 

Veel succes!

 

En als je werkelijk aan de slag bent gegaan met ‘de talen der liefde’, mag je me altijd laten weten wat het jou heeft gebracht! Laten we een inspiratiebron zijn voor elkaar!

 

Extra info:

 

Heb je moeite met het bepalen van jouw emmertjes? Hier kun je een test doen en nog wat meer lezen over de emmertjes!

 

Je kunt natuurlijk ook altijd het boek van Gary Chapman lezen:

Titel: De vijf talen der liefde

ISBN: 9789063532598

Uitgeverij: Medema

 

Op Youtube is nog een mooi filmpje te vinden over dit onderwerp. Klik hier om het te zien!

 

Ook op mijn site kun je nog meer vinden over relaties.

 

Met bijzondere dank aan Fred (een zeer bijzondere inspiratiebron!)

 

 

- Denk erom: het zijn vaak de kleine dingen die erg veel betekenen voor de   ander!

  Je hoeft geen grote reis te plannen als je geliefde graag samen wil zijn. Één (of        meerdere) kopje(s)koffie met een goed gesprek is zeker zo waardevol!

 

 

 

 

De vijf talen der liefde

 

 

 

Relaties… Allemaal hebben ze hun moeilijke momenten. Niet alleen de relatie met je partner. Je hebt nog zoveel meer relaties: denk maar aan je familie, vrienden, collega’s en ga zo maar verder. Wat als ik je nu eens een klein geheim vertel? Een geheim dat ook mij ooit is verteld en waar ik zóveel aan heb om mijn relaties met anderen beter te doen slagen. Is het een wondermiddel? Neen, dat niet. Maar wel verdomd handig, interessant en vooral heel erg mooi!

 

 

Zoek jij een gesprekspartner? Neem contact op voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek!

 

Note: Dit artikel is niet bedoeld als wetenschappelijke uiteenzetting of als een allesomvattende waarheid. Het is een artikel dat tot doel heeft mensen te inspireren en aan te zetten tot nadenken en reflectie!

Foto 2 & 8: Pascal Vyncke, SeniorenNet.be