Samen op pad
Welkom Voor wie? Wie ben ik? Hoe werk ik? Contact Activiteiten Inspiratie Nieuwsbrief

Boekrecensie

Leven zonder filter -  Mijn ervaring met hoogsenitiviteit - Fleur van Groningen

 

Het lezen van dit boek was een mooie weg van herontdekking van mijn eigen hooggevoeligheid, een weg die ik toch al meer dan 10 jaar intensief volg, zowel op persoonlijk vlak als in mijn werk (HSP coach). Het verhaal van Fleur maakt dat ik bepaalde ervaringen rondom mijn hooggevoeligheid in een nieuw daglicht zie, waardoor ik ze opnieuw ben gaan overdenken en waardoor ze me een nieuw perspectief geven.

 

Daar waar ik eerst even moest wennen aan het gemis van een concrete en wetenschappelijke achtergrond (die wel aanwezig is in diverse andere recente verschijningen, zoals de boeken van Annek Tol "Hoogsensitiviteit professioneel gezien", Elke van Hoof "Hoogsensitief" en Ilse van den Daele "Hoogsensitiviteit @ work") kon het boek me uiteindelijk erg inspireren. Fleur geeft trouwens duidelijk aan dat het haar persóónlijke ervaring met hooggevoeligheid is, wat voor mij juist de grote meerwaarde van dit boek is.

 

Haar levensverhaal (pagina 39 tot en met 83) moest ik wel even doorworstelen. Een autobiografie van een jonge vrouw die erg veel heeft meegemaakt: meerdere keren seksueel misbruik op jonge leeftijd, lid van een sekte,... Gelukkig niet de ervaringen van een doorsnee hoogsensitief kind!

Note: Dit artikel is niet bedoeld als wetenschappelijke uiteenzetting of als een allesomvattende waarheid. Het is een artikel dat tot doel heeft mensen te inspireren en aan te zetten tot nadenken en reflectie!

Wil jij je hooggevoeligheid als een kracht ervaren?

Samen gaan wij op pad!

 

 

 

 

 

Cursus Hooggevoeligheid

 

Meer info

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Meld je hier aan voor meer inspiratie, artikels en tips:
Naam:
E-mailadres:
 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hoewel ik natuurlijk besef dat sommige mensen zich wel in bepaalde stukken hiervan kunnen herkennen, was ik de link met hooggevoeligheid even kwijt. Als hooggevoeligen nemen we de verhalen 'van de ander' vaak sterk binnen. Zelf ben ik dan ook erg waakzaam over wat ik binnen laat in mijn brein/ervaring. Ik stel me hiervoor graag open als het mij of de ander helpt om hieruit te groeien of zich beter te voelen. Een kortere vermelding van deze aspecten van haar leven die haar persoon en gevoeligheid natuurlijk gekleurd hebben, lijken mij veel helpender en minder emotioneel belastend voor alle hoogsensitieven die dit boek zullen lezen.

 

Doch ná bovenstaand deel van het boek, dus vanaf het hoofdstuk "Overtreders", heb ik gesmuld van het boek. Ik ben erg bij dat ze haar ervaringen rondom hooggevoeligheid deelt en voornamelijk ook de beschrijving van hoe ze hiermee omgaat (door een andere lezer misschien niet geheel onterecht omschreven als "gepsychologeer"; maar ik zou mezelf niet zijn als ik daar niet van zou genieten zoals een kind in een snoepwinkel). Haar vlotte schrijfstijl en diepgang (o.a. in haar zelfreflectie)  kunnen me helemaal bekoren.

 

Persoonlijk vind ik de stukken waarin ze spreekt over “de overtreders” en haar hoogbegaafdheid erg waardevol. Ze geeft een heel goede beschrijving van de verschillende overtreders die je kan tegenkomen (narcisten, energiezuigers,...) en wat hoogbegaafdheid voor haar betekent; waarbij ze de perfecte balans vindt tussen theoretische achtergrond en haar eigen persoonlijke ervaringen.

 

Kortom: het boek is zeker een aanrader! Bespaar jezelf misschien haar levensverhaal als je jouw hooggevoelige ziel niet teveel wil belasten met andermans verhaal - zodat je volop kan genieten, leren en inspiratie kan opdoen in het vervolg van het boek, voor jouw persoonlijk pad als hooggevoelige. Het unieke geheel van eigen ervaringen en persoonlijke lessen, alsmede de prettige manier van vertellen en beschrijven, maakt het een erg waardevolle aanvulling op de andere boeken rondom hoogsensitiviteit! 

 

 

Fleur van Groningen, Leven zonder filter, 256 blz., Horizon, 2017.

Te koop bij Bol.com voor € 19,99 (paperback) of € 4,99 (e-boek).

 

Meer informatie over Fleur van Groningen en haar blog kan je hier vinden:

 

http://fleur-van-groningen.blogspot.be/

 

Op 5 september 2017 was Fleur te gast bij Van Gils & Gasten op Één om te spreken over hoogsensitiviteit en haar nieuwe boek:

 

 

 

 

Samenkomst

voor

hooggevoeligen

Meer info

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leven zonder filter - mijn ervaring met hoogsensitiviteit - Fleur van groningen cover.jpg