Samen op pad
Welkom Voor wie? Wie ben ik? Hoe werk ik? Contact Activiteiten Inspiratie Nieuwsbrief

Ja, nu heb ik hem echt!

Ben je helemaal tevreden over je lijst? Bewaar hem dan op een plaats waar je er elk moment naar kan teruggrijpen. Heb je een uurtje over? Of beter nog: heb je een uur vrij gepland in je agenda? Neem je lijst en kijk wat je wil gaan doen. Je zal merken dat het echt helpt dat je deze lijst gemaakt hebt. Heb je vrije tijd of voel je dat jouw energietankje brandstof nodig heeft? Dan moet je niet meer gaan bedenken wat je allemaal kan doen, waardoor je al moe bent van het denken en piekeren voordat je überhaupt begonnen bent. Je neemt je lijst en bekijkt rustig waar jij nu zin in hebt!

 

Energie - Energiebalans

Deel 4: Hoe ontdek je meer energiegevers?

 

Inmiddels zijn we alweer toe aan deel 4 in de reeks artikels rondom ons energietankje. In de eerste twee artikels zijn we aan de slag gegaan met het in kaart brengen van jouw energiegevers en energievreters. Weet je nog wat jouw energietankje vult en leegt? Welke misschien bewuste of onbewuste energiegevers of -vreters jouw tankje beïnvloeden?

Heel veel plezier met jouw "leuke activiteiten-lijst"!

Misschien vond je het heerlijk om te gaan zwemmen, maar heb je dit al in geen jaren meer gedaan. Zou dat iets kunnen zijn dat je terug wil oppakken?

Neem de tijd om dit te laten groeien. Maak je lijst. Leg ‘m een dag weg en kijk er vervolgens nog eens naar. Misschien dat je wel weer op nieuwe dingen kan komen. Misschien kunnen andere activiteiten op je lijst je wel inspireren tot nieuwe dingen!

 

 

 

 

 

Heb je moeite met het vinden van jouw energievreters of energiegevers, dan mag je me ook altijd contacteren. Samen kijken we dan naar jouw persoonlijke verhaal om meer inzicht te krijgen en dat tankje weer wat gevuld te krijgen!

Opdracht

Ik wil je vragen om de volgende opdracht te doen: maak een lijst van leuke dingen die jou energie geven. Je denkt misschien: "Ja, dat had ik ook al kunnen bedenken…" of "Nou, dat kan toch niet zo moeilijk zijn!" Dan wil ik je bij deze uitdagen om pen en papier te pakken en deze lijst te maken. Hou goed de opdracht voor ogen: een lijst maken met minimum 10 (en hopelijk meer) activiteiten die jouw energietankje vullen!

Ik zal je op weg helpen door een paar voorbeelden die op zo'n lijst zouden kunnen komen:

 

"Pff… Ik heb totaal geen energie meer. Ik plof maar lekker op de bank. Moet er niet aan denken om te gaan bedenken wat ik misschien eens zou kunnen gaan doen wat me weer energie geeft... Om het daarna nog te gaan uitvoeren óók zeker… De gedachte alleen al maakt me moe."

 

 

Dat is toch zo gemakkelijk niet…

Zit je nog steeds voor een leeg blad te staren? Of heb je moeite om minimum 10 dingen te vinden? Geen nood! Je bent zeker niet de enige die dit geen gemakkelijke opdracht vindt. Daarom een tip:

 

Wat kan helpen is om te gaan kijken wat jij leuk vond om als kind te doen!

Zo, die lijst is gevuld!

 

Vandaag gaan we verder aan de slag om dat energietankje te vullen. Daar waar we in de voorgaande artikels vooral hebben gewerkt rondom bewustwording van dingen die er in je leven gebeuren en jouw energieniveau beïnvloeden, gaan we nu kijken hoe we dit tankje bewust weer kunnen aanvullen!

 * Wandelen met de hond in het bos

 * Een bad nemen

 * Hardlopen

 * Uitgaan met vrienden

 * …

En...? Is het gelukt?

Zo… nu is het aan jou: aan de slag!  

Kan je nu begrijpen dat leuke dingen vaak ook erg veel energie kosten en dus misschien wel leuk zijn, maar jouw energietankje niet altijd automatisch vullen?

In mijn geval betekent dat, dat ik de afspraak met mijn vriendin erg bewust inplan als ik hiervoor energie heb. En als mijn energietankje leeg is, zal ik die eerst moeten vullen vóór zo'n prachtige ontmoeting. Je kan begrijpen dat mijn vriendin schrok toen ik haar dat de eerste keer oprecht vertelde. "Je zegt dat je ons samenzijn leuk vindt, maar dat het je meer energie kost dan oplevert? Ik vind dat toch moeilijk om te begrijpen..."

Een ander voorbeeld is het kijken van films. Een prachtige film kijken kan heel erg leuk zijn! Maar of mijn energietankje echt weer gevuld is nadat ik twee uur in de zetel heb gezeten en in volle aandacht ben meegezogen in het mooie verhaal, dat betwijfel ik.

Na deze voorbeelden wil ik je vragen om alle activiteiten op je lijst nog een keer te overlopen en je bij elke activiteit jezelf de vraag te stellen: geeft het me écht energie?

 

 

Ik vind het heel erg leuk en gezellig om mijn vriendin te ontmoeten en even lekker bij te praten! Maar levert dat me ook energie op? Neen, als ik heel eerlijk ben niet. Ik vind het leuk om te doen en belangrijk om dingen te kunnen delen met anderen. Maar lange en intensieve gesprekken, kosten mij meer energie dan ze opleveren. Als mijn vriendin bij mij thuis komt, maak ik graag een lekkere maaltijd klaar. Is erg leuk… Maar kóst me meer energie dan het oplevert. Ook wil ik van te voren nog even met de stofzuiger door huis en wat spullen opruimen, iets wat ik anders ook zou doen, maar nu komt ze om 14.00u dus zit er toch tijdsdruk achter en moet ik het even nú doen. Weer iets dat me meer energie kost, dan dat het gevoel van een opgeruimd huis me geeft.

 

Is het je gelukt? Heb je minimaal 10 zaken die je leuk vindt, dingen waar jij je batterijen mee kan opladen?

Goed gedaan! Alleen… je bent toch nog niet helemaal klaar. Als ik je een tip mag geven, wil ik je vragen om erg kritisch naar je lijst te kijken. Vind je de activiteiten die er op staan allemaal wel erg leuk om te doen? Waarschijnlijk wel, anders had je ze niet op de lijst gezet. Maar… Krijg je er ook daadwerkelijk energie van? Klikt dit je tegenstrijdig in de oren? Laat het me dan verduidelijken met een persoonlijk voorbeeld.

 

"Amai, wat een stressige week. Gelukkig is het zondagmiddag en heb ik even wat tijd voor mezelf. Wat zou ik kunnen doen dat ik leuk vind en waar ik ook nog eens energie van krijg? Ik zou het eigenlijk niet weten… Ben de hele week met het werk bezig, nu valt het ineens even stil. Zou eigenlijk niet weten wat ik nu moet gaan doen."

 

En voor je het weet zijn de spaarzame vrije momenten voorbijgegaan en ingevuld door doelloos te zappen op tv of surfen op internet.

 

Wil jij je vrije tijd echt benutten om je energietankje weer te vullen?

 

 

Herken je de volgende situaties?

Neem contact op voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek!

 

Note: Dit artikel is niet bedoeld als wetenschappelijke uiteenzetting of als een allesomvattende waarheid. Het is een artikel dat tot doel heeft mensen te inspireren en aan te zetten tot nadenken en reflectie!

Workshop Energiebalans:

 

Energiegevers

&

Energievreters

Meer info

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cursus Zelfzorg:

 

Stress

Piekeren

Grenzen aangeven

Energiebalans

Flow

Meer info