Samen op pad
Welkom Voor wie? Wie ben ik? Hoe werk ik? Contact Activiteiten Inspiratie Nieuwsbrief

Hoe is jouw balans tussen energievreters en energiegevers? Meer energievreters dan energiegevers? Ben je ervan geschrokken?

En nu? Heb je zin om meteen in actie te schieten? Meteen te stoppen met alle activiteiten te doen die jou energie kosten? En alleen maar dingen te doen die jou energie geven?

Stop! Als je daadwerkelijk aan de slag wil met jouw energieniveau is het belangrijk dat je eerst wat meer inzicht creëert in jouw situatie. De eerste stap hebben we gezet! Je kan hier deze week nog verder mee oefenen. Kijk welke activiteiten je doet en noteer deze bij de energievreters of energiegevers.

 

Volgende keer kijken we naar andere zaken die jou energie kunnen kosten. Om vervolgens nog nieuwe energiegevers te ontdekken en te kijken hoe je beter om kan gaan met energievreters!

 

 

Oefening

Wat erg opvallend is, is dat veel mensen niet kunnen aangeven wat in hun dagelijks leven energievreters en energiegevers zijn. Toch denk ik dat het erg belangrijk is om er even naar te kijken. Weet jij het wél?

 

Heb je zin om de uitdaging aan te gaan en eens te gaan kijken?

 

Kijk naar jouw dagen van afgelopen week. Wat heb je allemaal gedaan (activiteiten)?

 

Zet vervolgens deze activiteiten in twee kolommen:

 

 

 

 

 

 

 

Tekst

 

 

 

Tekst

 

 

 

Energie - Energiebalans

Heb jij ook wel eens te weinig energie?

 

 

Veel mensen hebben wel eens last van periodes waarin ze minder energie hebben dan ze zouden willen. Ook veel hoogsensitieve personen (HSP'ers) ondervinden dit probleem. Ze zijn gevoeliger voor prikkels of indrukken om hen heen (zie: Wat is hooggevoeligheid?). Het kan veel energie vragen van hoogsensitieve personen om deze prikkels te verwerken. Het is dan ook niet vreemd dat ik veel HSP'ers spreek die moe zijn, zelfs bijna uitgeput. Gewone dagen, waarin niets bijzonders gebeurt, kunnen voor hooggevoeligen al veel meer energie vragen dan bij niet-hooggevoelige mensen. Niet vreemd dus, dat veel HSP'ers rondlopen met een energietankje dat af en toe een behoorlijk laag peil heeft. Zeker omdat er niet veel dagen zijn waarin niets bijzonders gebeurt.

 

 

Jouw energietankje wordt gevuld door ‘energiegevers’ en geleegd door ‘energievreters’.

Energievreters
Energiegevers

Bewustwording

Het doel van deze oefening is bewustwording. Bewustwording is de eerste stap naar een betere toekomst. Je wordt jezelf bewust van welke activiteiten jou energie geven en welke jou energie kosten.

 

 

Wat nu?

 

 

De eerste stap hebben we gezet!

Jij hebt al iets meer inzicht in wat jou energie kost en wat jou energie oplevert!

 

Tot de volgende keer, waar we weer een volgende stap zetten op deze prachtige reis!

 

Wat zijn energiegevers?

Logischerwijs zijn dit zaken die jou energie geven. Zoals een ontspannend avondje uit met vrienden, een fijne boswandeling met de hond, een zalig warm bad op een winteravond,…

 

Wat zijn energievreters?

Dat zijn zaken die jou energie kosten; zoals (erg toepasselijk op het moment, voor velen onder ons) belastingpapieren die ingevuld moeten worden. Niemand vindt het leuk, maar toch moet het gebeuren. We weten het al van het begin van het jaar dat het er weer aan zit te komen; in maart vallen de brieven dan uiteindelijk in de bus. Toch vullen velen onder ons ze pas tegen eind juni, wanneer het bijna te laat is, in. Die drie maanden popt het regelmatig in je gedachten op: "Die belastingbrief moet nog ingevuld worden….’’ "Ik zou nu toch echt die formulieren moeten invullen…’’ "Volgend weekend, dan maak ik er echt tijd voor…’’ "Nu moet het echt, want morgen moeten ze binnen zijn!"

 

Het feit dat het invullen van die belastingbrief al zo vaak in je gedachten is gekomen en het feit dat je er tegenop ziet, maakt dat het jou enorm veel energie kost! [Ook al ben je een paar maanden later blij als je bij de gelukkigen hoort die nog wat geld terugkrijgen...] Dit zijn energievreters waar ik in latere artikelen nog op terug kom. Maar het daadwerkelijk invullen van de brief, het uitzoeken van “hoe moet het nou ook alweer?"; de daadwerkelijke actie is voor velen onder ons een energievreter, omdat je het gewoonweg niet leuk vindt!

Belastingformulieren invullen doen we meestal één keer per jaar. Maar misschien zijn er ook wel dingen die je elke maand, elke week of zelfs elke dag doet en die jou energie kosten, zoals bijvoorbeeld elke dag een lekkere maaltijd op tafel zetten, boodschappen doen, de kattenbak schoonmaken. Ondanks het feit dat we onze gezinsleden en onze huisdieren erg graag zien en graag goed voor hen zorgen, zijn dit misschien dingen die jou veel energie kosten. Hoe komt dat? Misschien omdat jouw kinderen vervolgens met een lange lip aan tafel zeuren dat ze het niet lekker vinden. Of omdat jouw kat de kattenbak meteen weer vervuilt van zodra je klaar bent.

                   

 

Een laag energiepeil kan vele oorzaken hebben.

Het is dus ook goed om verschillende pistes te onderzoeken:  

 

- Misschien zijn er lichamelijke klachten die je met je arts kan bespreken.

- Misschien maak je je zorgen om iets. Zorgen maken, piekeren, blijven malen over bepaalde gedachten is iets wat ons mensen enorm veel energie kost.

- Stressvolle situaties kunnen ook erg veel energie vergen van iemand, waardoor het energietankje sneller leegloopt.

- ...

 

Deze verschillende oorzaken van energieverlies kun je op verschillende manieren aanpakken. In latere artikels kom ik hier nog op terug.

Zoek jij een gesprekspartner? Neem contact op voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek!

 

Note: Dit artikel is niet bedoeld als wetenschappelijke uiteenzetting of als een allesomvattende waarheid. Het is een artikel dat tot doel heeft mensen te inspireren en aan te zetten tot nadenken en reflectie!

Volgende artikels:

* Naast activiteiten: nog andere energievreters en energiegevers!

* Wat is écht belangrijk?

* Hoe ontdek je meer energiegevers?

 

 

Workshop Energiebalans:

 

Energiegevers

&

Energievreters

Meer info

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cursus Zelfzorg:

 

Stress

Piekeren

Grenzen aangeven

Energiebalans

Flow

Meer info