Samen op pad
Welkom Voor wie? Wie ben ik? Hoe werk ik? Contact Activiteiten Inspiratie Nieuwsbrief

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hooggevoeligheid ~ HSP

Overprikkeld en de vergelijking met een open wonde

Wat ik merk in mijn praktijk is dat langdurig overprikkelde hooggevoeligen een beeld hebben van hooggevoeligheid dat gebaseerd is op chronische overprikkeling in plaats van op hooggevoeligheid zelf.

 

Wat bedoel ik hiermee?

Wil jij je hooggevoeligheid als een kracht ervaren?

Samen gaan wij op pad!

 

Note: Dit artikel is niet bedoeld als wetenschappelijke uiteenzetting of als een allesomvattende waarheid. Het is een artikel dat tot doel heeft mensen te inspireren en aan te zetten tot nadenken en reflectie!

Een chronisch overprikkelde hooggevoelige kan je vergelijken met een open wonde. Als er een klein druppeltje in deze wonde komt (een kleine stimuli of prikkel van buitenaf) dan voel je dat; het brandt en prikt; je kan het niet verdragen.

 

Maar als je die wonde verzorgt, ongelooflijk goed voor jezelf zorgt en weer in balans komt als hooggevoelige, geneest deze wonde. Je zal nog altijd een gevoelige huid hebben - die meer aandacht en zorg (zelfzorg) vraagt dan een niet gevoelige huid - maar je kan best een druppel en zelfs verschillende druppels verdragen, zonder dat het brandend aanvoelt.

 

Dit verschil kan voor chronisch overprikkelden een enorm belangrijk inzicht zijn. Verzorg je wonde, heel jezelf en kom weer in balans. Verzorg die gevoelige huid, maar geniet er ook van! Want een gevoelige huid voelt ook de mooie nuances van het leven; de zon die je huid op een zachte manier kan verwarmen, de wind die je huid liefdevol streelt, een fijne stof op je huid die als een comfortabel deken voor je kan zijn.

 

Zelfzorg en jouw wonde helen, is zeer belangrijk voor jou als hooggevoelige!

 

Wil jij aan de slag met de wonden die jij heb opgelopen in je leven?

 

Neem contact met me op en samen gaan we aan de slag! Zodat jij mag ervaren hoe het is om een hooggevoelige in balans te zijn: genietend van jouw gevoeligheid!

 

 

Meer inspiratie:

 

 

 

 

Cursus Hooggevoeligheid

 

Meer info

 

 

Meld je hier aan voor meer inspiratie, artikels en tips:
Naam:
E-mailadres:
 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hooggevoeligheid:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Overprikkeling:

hoe ziet dat er uit? De signalen.

 

 

 

(Be)grenzen:

waarom zo moeilijk?

 

 

 

Wat is dat toch met mij?

 

 

 

Weglopen, vermijden en verslavingen

 

 

Omgaan met overprikkeling: Hoe ontprikkelen?

 

 

Hooggevoeligen in onbalans

Langdurig of chronisch overprikkelde hooggevoeligen (of hooggevoeligen in onbalans) ervaren vaak dat de wereld zo hard is, dat alles zo hard binnenkomt, dat het lijkt alsof ze de gevoeligheid niet meer aan kunnen. Vaak denken ze dat ze nooit meer gewoon in de wereld zullen kunnen meedraaien, dat ze zich altijd vermoeid zullen voelen, hun hooggevoeligheid altijd als last zullen ervaren.

 

Als je lang in deze staat van ‘zijn’ verkeert, dan ga je vaak aannemen dat het altijd zo zal zijn. Maar geloof me: dat is echt niet zo! Het beeld dat hier wordt geschetst (dat jij op dit moment misschien ervaart) is het beeld van een chronisch overprikkelde hooggevoelige. Een die niet in balans is. Dat is helemaal anders dan hooggevoeligheid zelf.

Het nieuws:

kijken of niet?

 

Graag neem ik de tijd om een (mijns inziens) belangrijk verschil uit te leggen dat voor velen wel eens een belangrijke eye-opener kan zijn; het verschil tussen een overprikkelde hooggevoelige en een hooggevoelig iemand.

Geven, geven, geven... En toch niet leeggezogen!

 

De vergelijking met een open wonde

 

Hoe omgaan met emoties?