Samen op pad
Welkom Voor wie? Wie ben ik? Hoe werk ik? Contact Activiteiten Inspiratie Nieuwsbrief

Hooggevoeligheid ~ HSP

Het nieuws: kijken of niet?

Gisteren heb ik de film "Unbroken" gezien. Een waargebeurd verhaal over de oorlog: een Amerikaan die in een Japanse gevangenis terecht komt nadat zijn vliegtuig is neergestort. Een film die me raakte, me pakte... Maar waarin toch ook wel wat geweld te zien was.

 

Persoonlijk heb ik ervoor gekozen om mijn leven te wijden aan het helpen van mensen in mijn praktijk. Dit is het levenspad waar ik voor kies (of is het voor mij gekozen?). Dat houdt in dat ik me niet ook nog eens ten volle kan inzetten voor alle dreigende oorlogen, milieurampen, opwarming van de aarde,... Wil dat zeggen dat het me onberoerd laat? Neen! Wil dat zeggen dat ik ervoor kies om hier wat afstand van te nemen? Ja!

 

Want als ik me laat overspoelen door alle problemen die er in de wereld zijn, dan word ik zo negatief en gedeprimeerd dat ik op micro-niveau geen mensen kan helpen. Ik mag dan geen wereldproblemen oplossen, maar mijn passie ligt erin om op persoonlijk vlak met een beperkt aantal mensen te werken en op deze manier een steentje bij te dragen aan het welzijn in de wereld.

Wil jij je hooggevoeligheid als een kracht ervaren? Samen gaan wij op pad!

 

Note: Dit artikel is niet bedoeld als wetenschappelijke uiteenzetting of als een allesomvattende waarheid. Het is een artikel dat tot doel heeft mensen te inspireren en aan te zetten tot nadenken en reflectie.

Enkele vragen/bemerkingen die je kunnen helpen bij jouw overweging:

 

In hoeverre kies je ervoor om de actualiteit te volgen en binnen te laten komen?

 

Keuze

Ook hier weer, zit een deel van het antwoord in de vraag zelf en welbepaald in één woordje, nl. "KIES". In hoeverre KIES ik ervoor? Ja, jij kan KIEZEN in hoeverre je negativiteit binnenlaat, zowel op macro-niveau (wereld) als op micro-niveau (gezin/vrienden/collega's/...). Dat is voor vele hooggevoeligen een heikel puntje en ze zullen vaak zeggen:

 

"Neen! ik kan daar niet voor kiezen. Het overspoelt me."

 

En geloof me: ik herken dit maar al te goed. Voor ik aan mijn pad van persoonlijke groei begon werd ik regelmatig overspoeld, zo hevig dat ik in 2004 in een pittige uitputtingsdepressie belandde, puur doordat ik niet wist hoe met deze heftige zaken om te gaan. Nu zoveel jaar later, weet ik dat dit niet meer hoeft! Ik heb mijn tools (voornamelijk FasterEFT in combinatie met o.a. Mindfulness) die ervoor zorgen dat ik een keuze heb. Ik voel de emoties, ik voel de overspoeling en ik laat het los. Hierdoor ben ik niet meer chronisch overprikkeld, ben ik algemeen weerbaarder en heb ik de kracht en energie om dagelijks aan mijn persoonlijk welzijn te werken.

 

Nog meer (verstandige) keuzes

Vaak hoor ik van hooggevoeligen dat ze er bewust voor kiezen om geen nieuws op tv te kijken. Ze lezen wel de krant, of enkel de koppen in de krant, omdat ze dan ZELF kunnen kiezen welke berichten ze lezen en welke niet. Als je naar het nieuws op de tv kijkt, krijg je alle berichten, alle beelden te zien die zij voor jou hebben uitgekozen. Je hebt zelf (bijna) geen beslissingsrecht meer over wat je binnen laat komen en wat niet. Als je de krant leest, bepaal je zelf welke artikels je leest en welke niet. En misschien kies je ervoor om enkel de koppen te lezen - van álle of bepaalde artikels.

 

Zelf kijk ik ook nooit nieuws op tv. Ik lees de krant met mate, maar wil wel graag op de hoogte gehouden worden. En daarvoor heb ik zo mijn eigen manier ontwikkeld: ik heb bewust iemand uitgekozen die mij op de hoogte houdt van de actualiteit in een (voor mij) goed werkende manier: de feiten zonder ramptoerisme, sappige feitjes of dergelijke. Ik weet dat als ik aan mijn man vraag om mij in te lichten over wat er gaande is, ik een objectief beeld krijg zonder onnodige sensatie, waardoor ik vervolgens mijn eigen mening kan vormen.

 

En nóg meer keuzes: kies voor het positieve

Laten we even terug gaan naar het voorbeeldje van de film die ik gisterenavond zag, waarin best wel veel geweld werd getoond. Toen ik uit de film kwam, bedacht ik me: ik kan er voor kiezen om al deze gruwelijke beelden bij te houden en te blijven hangen in hoe vreselijk het is dat mensen deze martelingen hebben moeten doorstaan, of ik kan ervoor kiezen om het mooie uit deze film te belichten: hoe ‘vergeving’ als prachtige waarde in een zo vreselijk moeilijke tijd een prominente rol in de film kreeg, hoe vriendschap en kameraadschap zo mooi werd weergegeven. Want hoe sterk ik er van overtuigd ben dat deze gruwelijkheden hebben plaatsgevonden en nog steeds plaatsvinden; óók ben ik er van overtuigd dat er evenveel warmte, vriendschap en liefde in deze wereld is. En dat is waar ik voor kies om mij op te focussen, omdat ik daar meer van wil, omdat ik er aan wil bijdragen. En dat kan ik niet als ik me focus op het negatieve. Ik maak bewust plaats om het positieve te zien!

Moet ik schrijnende, waargebeurde verhalen, actualiteit en

nieuws buiten houden of binnenlaten?

Tijdens het kijken van de film vroeg ik mezelf af: is het nu handig dat ik die film hier zit te kijken? Geweld werd op me afgevuurd, iets waar ik als hooggevoelige erg gevoelig voor ben. Vroeger verslond ik waargebeurde verhalen zoals deze middels het lezen van boeken. Een paar jaar geleden ben ik hier echter bewust mee gestopt, omdat ze te hard binnenkwamen.

 

Tijdens het kijken van de film rees opnieuw de vraag:

Meer inspiratie:

Zelfvertrouwen:

 

 

 

 

 

 

 

 

Hoe komt het toch dat als ik iets zeg, dit soms helemaal anders overkomt dan dat ik bedoel?

 

 

 

Als iets niet loopt zoals gepland.

 

Paniek! Tip 1

Paniek! Tip 2

 

 

Energiebalans:

 

 

 

 

 

 

 

 

Heb jij ook wel eens te weinig energie?

 

 

 

Wat écht belangrijk is!

 

 

 

Hoe ontdek je meer energiegevers?

 

 

Nog andere energievreters en energiegevers

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Meld je hier aan voor meer inspiratie, artikels en tips:
Naam:
E-mailadres:
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cursus Hooggevoeligheid

 

Meer info

 

 

Het is een vraag die leeft onder hooggevoeligen en vaker wordt besproken tijdens de cursussen en mijn gesprekken met cliënten. Het is ook een vraag waarbij ik zelf regelmatig stilsta.

Volg je de actualiteit en accepteer je de hiermee vaak gepaard gaande heftige emoties die je overvallen?

De volgende bedenking die ik dan steeds maak is: heeft iemand er baat bij als ik nachten niet slaap omdat ik bang ben voor dreigende oorlogen, me zorgen maak om grootse milieurampen, de opwarming van de aarde, het onrecht dat bepaalde mensen wordt aangedaan,...?

 

Heeft het nut als ik van slag van ben?

Zoals vaak, zit voor mij het antwoord in de vraag zelf: neen, het heeft geen nut als ik van slag ben... Tenminste, als ik er niets mee doe!

 

Hooggevoeligheid:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Overprikkeling:

hoe ziet dat er uit? De signalen.

 

 

 

(Be)grenzen:

waarom zo moeilijk?

 

 

 

Wat is dat toch met mij?

 

 

 

Weglopen, vermijden en verslavingen

 

 

Omgaan met overprikkeling: Hoe ontprikkelen?

 

 

Geven, geven, geven... En toch niet leeggezogen!

 

 

Hoe prachtige creaties en mooie inspiratie stromen als je bewust kiest voor jezelf en wat jij kan bijdragen in de wereld! Lees hier een mooie reflectie van Sarah Timmermans naar aanleiding van het lezen van dit artikel bij de bomaanslagen in Brussel op 22 maart 2016. Dank Sarah, voor het delen van jouw inspiratie!