Samen op pad
Welkom Voor wie? Wie ben ik? Hoe werk ik? Contact Activiteiten Inspiratie Nieuwsbrief

Zelfvertrouwen

Paniek!  (Tip 2)

 

Paniek als iets niet loopt zoals gepland.

Zoek jij een gesprekspartner die je begeleidt rondom zelfvertrouwen? Neem contact op voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek!

 

Note: Dit artikel is niet bedoeld als wetenschappelijke uiteenzetting of als een allesomvattende waarheid. Het is een artikel dat tot doel heeft mensen te inspireren en aan te zetten tot nadenken en reflectie!

“Je staat op het punt om te vertrekken. Je bent al wat later, maar als alles vlot verloopt haal je het nog net. Je stapt in de auto en wat merk je…? ‘Hij’ doet het niet. Geen beweging in te krijgen… Meteen schieten allerlei gedachten door je hoofd: ik moet mijn werk verwittigen, de pechdienst bellen, “wat is dat nummer ook alweer?”, “ben ik eigenlijk wel aangesloten bij een pechdienst?”, “oh en dan zal mijn man de kinderen straks moeten ophalen”, enzovoorts, enzovoorts. Voor je het weet ben je tien minuten verder in je paniekgedachten en heb je nog niet eens de pechdienst gebeld. Er komt geen geordende gedachte meer in je hoofd.”

 

Hier komt dan de tweede tip!

 

Tip 2: Ontspan!

Vecht niet tegen wat is! Laat los!

Om terug even naar het voorbeeld te gaan van de auto: die auto is nu eenmaal stuk, dat ga je niet veranderen.

Waarom is dit zo’n belangrijke tip? Wel, al dat vechten tegen wat ís, kost enorm veel energie die je beter voor andere dingen kan gebruiken.  

 

Aanvaard dat de situatie zo is!

 

Hoe doe je dat?

Dat doe jij! Jij bent de enige die hier controle over heeft.

Elke verandering gaat gepaard met angst! Veranderingen zijn eng, die willen we niet want dan loopt het anders dan gepland. Het is het stukje ONBEKENDHEID dat ons angst geeft.

 

En hoe laat je die angst dan los? Door ontspanning! Laat alle angst en spanningen los.

De volgende oefeningen kunnen je daarbij helpen:

* Span alle spieren in je lijf even hard op en dan... Alles in één keer ontspannen. Laat alle spieren los. Tegelijkertijd kun je je inbeelden dat je met het ontspannen van je spieren, alle spannen loslaat.

* Een andere - heel simpele maar heel erg effectieve - manier om spanningen los te laten is de volgende ademhalingsoefening: adem gedurende 3 tellen ín via de mond; gedurende 7 tellen zucht je alle adem er weer uit. Klinkt heel gemakkelijk, zelfs te eenvoudig om waar te zijn. Maar doe dit een aantal ademhalingen na elkaar en je zal zien dat je heel wat spanning kwijt bent!

 

Samenvatting:

De situatie is nu even zo. Het is wat het is en hier ga je het nu mee moeten doen! Vechten tegen wat is, heeft geen zin. Het kost alleen maar méér energie. Moet je dan gaan zitten en niets doen? Neen, natuurlijk niet! Je gaat deze verandering tegemoet.

 

Aanvaarden wat is, heeft niets te maken met berusting.

 

Door de ontspanningsoefeningen ben je nu rustiger en kan je helder nadenken en ga je deze onverwachte, onbekende situatie vol goede moed en vol vertrouwen tegemoet!

 

Hopelijk kunnen deze korte toelichting en ontspanningsoefeningen je al een heel stuk op weg helpen om om te gaan met onbekende, verrassende situaties. Merk je dat je toch nog wat vertrouwen mist, vertrouwen in jezelf? Kijk dan alvast even hier!

 

Ook in volgende artikels zal ik nog meer over zelfvertrouwen schrijven! Wil je deze niet missen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief!

Hoe kunnen we leren omgaan met onverwachte gebeurtenissen?

Een tijdje geleden deelde ik met jullie de eerste tip (Adem!) die je kan toepassen als dingen niet lopen zoals gepland.

We vertrokken vanuit volgend voorbeeld: