Hoe is jouw balans tussen energievreters en energiegevers? Meer energievreters dan energiegevers? Ben je ervan geschrokken?
En nu? Heb je zin om meteen in actie te schieten? Meteen te stoppen met alle activiteiten te doen die jou energie kosten? En alleen maar dingen te doen die jou energie geven?
Stop! Als je daadwerkelijk aan de slag wil met jouw energieniveau is het belangrijk dat je eerst wat meer inzicht creëert in jouw situatie. De eerste stap hebben we gezet! Je kan hier deze week nog verder mee oefenen. Kijk welke activiteiten je doet en noteer deze bij de energievreters of energiegevers.
Volgende keer kijken we naar andere zaken die jou energie kunnen kosten. Om vervolgens nog nieuwe energiegevers te ontdekken en te kijken hoe je beter om kan gaan met energievreters!
Oefening
Wat erg opvallend is, is dat veel mensen niet kunnen aangeven wat in hun dagelijks leven energievreters en energiegevers zijn. Toch denk ik dat het erg belangrijk is om er even naar te kijken. Weet jij het wél?
Heb je zin om de uitdaging aan te gaan en eens te gaan kijken?
Kijk naar jouw dagen van afgelopen week. Wat heb je allemaal gedaan (activiteiten)?
Zet vervolgens deze activiteiten in twee kolommen:
Tekst
Tekst
Energie -
Heb jij ook wel eens te weinig energie?
Veel mensen hebben wel eens last van periodes waarin ze minder energie hebben dan
ze zouden willen. Ook veel hoogsensitieve personen (HSP'ers) ondervinden dit probleem.
Ze zijn gevoeliger voor prikkels of indrukken om hen heen (zie: Wat is hooggevoeligheid?).
Het kan veel energie vragen van hoogsensitieve personen om deze prikkels te verwerken.
Het is dan ook niet vreemd dat ik veel HSP'ers spreek die moe zijn, zelfs bijna uitgeput.
Gewone dagen, waarin niets bijzonders gebeurt, kunnen voor hooggevoeligen al veel
meer energie vragen dan bij niet-
Jouw energietankje wordt gevuld door ‘energiegevers’ en geleegd door ‘energievreters’.
Bewustwording
Het doel van deze oefening is bewustwording. Bewustwording is de eerste stap naar een betere toekomst. Je wordt jezelf bewust van welke activiteiten jou energie geven en welke jou energie kosten.
Wat nu?
De eerste stap hebben we gezet!
Jij hebt al iets meer inzicht in wat jou energie kost en wat jou energie oplevert!
Wat zijn energiegevers?
Logischerwijs zijn dit zaken die jou energie geven. Zoals een ontspannend avondje uit met vrienden, een fijne boswandeling met de hond, een zalig warm bad op een winteravond,…
Wat zijn energievreters?
Dat zijn zaken die jou energie kosten; zoals (erg toepasselijk op het moment, voor velen onder ons) belastingpapieren die ingevuld moeten worden. Niemand vindt het leuk, maar toch moet het gebeuren. We weten het al van het begin van het jaar dat het er weer aan zit te komen; in maart vallen de brieven dan uiteindelijk in de bus. Toch vullen velen onder ons ze pas tegen eind juni, wanneer het bijna te laat is, in. Die drie maanden popt het regelmatig in je gedachten op: "Die belastingbrief moet nog ingevuld worden….’’ "Ik zou nu toch echt die formulieren moeten invullen…’’ "Volgend weekend, dan maak ik er echt tijd voor…’’ "Nu moet het echt, want morgen moeten ze binnen zijn!"
Het feit dat het invullen van die belastingbrief al zo vaak in je gedachten is gekomen en het feit dat je er tegenop ziet, maakt dat het jou enorm veel energie kost! [Ook al ben je een paar maanden later blij als je bij de gelukkigen hoort die nog wat geld terugkrijgen...] Dit zijn energievreters waar ik in latere artikelen nog op terug kom. Maar het daadwerkelijk invullen van de brief, het uitzoeken van “hoe moet het nou ook alweer?"; de daadwerkelijke actie is voor velen onder ons een energievreter, omdat je het gewoonweg niet leuk vindt!
Belastingformulieren invullen doen we meestal één keer per jaar. Maar misschien zijn er ook wel dingen die je elke maand, elke week of zelfs elke dag doet en die jou energie kosten, zoals bijvoorbeeld elke dag een lekkere maaltijd op tafel zetten, boodschappen doen, de kattenbak schoonmaken. Ondanks het feit dat we onze gezinsleden en onze huisdieren erg graag zien en graag goed voor hen zorgen, zijn dit misschien dingen die jou veel energie kosten. Hoe komt dat? Misschien omdat jouw kinderen vervolgens met een lange lip aan tafel zeuren dat ze het niet lekker vinden. Of omdat jouw kat de kattenbak meteen weer vervuilt van zodra je klaar bent.
Een laag energiepeil kan vele oorzaken hebben.
Het is dus ook goed om verschillende pistes te onderzoeken:
-
-
-
-
Deze verschillende oorzaken van energieverlies kun je op verschillende manieren aanpakken. In latere artikels kom ik hier nog op terug.
Zoek jij een gesprekspartner? Neem contact op voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek!
Note: Dit artikel is niet bedoeld als wetenschappelijke uiteenzetting of als een allesomvattende waarheid. Het is een artikel dat tot doel heeft mensen te inspireren en aan te zetten tot nadenken en reflectie!