Oefening: Wees toeschouwer van je eigen leven!
Kijk de komende weken eens als toeschouwer naar je eigen leven om zo je verborgen energievreters en energiegevers op te sporen. ‘Als toeschouwer’ wil zeggen dat je oplettend kijkt, maar je kan geen invloed uitoefenen. Met andere woorden: je hoeft nog even niets te veranderen. KIJK deze week alleen maar even; kijk en leer wat jouw energievreters en energiegevers zijn!
Noteer ze allemaal en dan gaan we volgende keren kijken wat je hieraan kan doen en met welke zaken je jouw energietankje nog meer kan vullen.
Energie -
Deel 2: Naast activiteiten: nog andere energievreters en energiegevers!
In het vorige artikel (zie “Heb jij ook wel eens te weinig energie?”) hebben we het gehad over activiteiten die energiegevers of energievreters kunnen zijn. Door deze na een dag (of een week) een keer te evalueren en een lijst te maken van alle activiteiten die je hebt gedaan in twee kolommen te zetten, heb je al een eerste inzicht gekregen.
Hoe is die oefening voor je geweest? Heeft het je wat meer inzicht gebracht?
Een eerste belangrijke energievreter voor velen onder ons is HET PIEKEREN! Vele mensen piekeren best veel en weten zelfs niet hoeveel of hoe vaak ze piekeren. Bij piekeren denk je na over van alles en nog wat, zonder tot een oplossing te komen (omdat je in cirkeltjes denkt). Je ergens zorgen over maken is een belangrijke trigger om te gaan piekeren. Meer over piekeren, lees hier.
Als je je hiervan bewust bent, kun je gaan kijken wat voor jou de beste manier is om hiermee om te gaan. Maar eerst moet deze bewustwording komen! Jaren geleden had ik geen idee dat omgevingsfactoren zo'n invloed hadden op mijn energiepeil. Waardoor ik me er niet tegen kon beschermen of er niet mee kon leren omgaan en mijn energie ineens ‘op’ was, terwijl ik rustig in het zonnetje op een bankje bij de haven had gezeten. Iets wat ik destijds als energiegevende activiteit zou hebben genoteerd!
Nog andere (vaak stiekeme) energievreters, kunnen ménsen zijn.
Waarom stiekem? Omdat mensen die je erg graag ziet, toch af en toe onbewust jouw energie kunnen wegnemen. Denk aan mensen die zelf weinig energie hebben en (ook voor hen vaak onbewust) jouw energietankje willen gebruiken om wat energie van af te tappen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren doordat mensen erg negatief zijn. Het klagen en zagen van mensen in je omgeving kan je energiepeil behoorlijk omlaag halen, omdat ze enkel gehoord willen worden maar geen actie willen ondernemen om het probleem op te lossen. Onbewust hopen ze door hun verhaal met jou te delen, bevestiging te krijgen voor hun ongenoegen, waar zij dan weer energie van krijgen.
Heb jij al enig idee wat jouw verborgen energievreters kunnen zijn?
Misschien heb je wel erg dikke verdedigingsmuren rond jezelf opgetrokken omdat je niet meer gekwetst wil worden. Hoeveel energie kost je dat?
Durf jij je echte zelf te zijn in het bijzijn van anderen?
Voor mezelf nog een enorme energievreter die ik niet zolang geleden ontdekt heb, door hierover te praten met een ander hooggevoelig persoon, is incongruent gedrag. Een moeilijk woord wat wil zeggen dat iemand zich anders gedraagt dan hij/zij zich voelt. Je vriendin zegt: "Ja, ja, alles gaat goed met ons", terwijl ze zich stiekem erg rot voelt omdat ze problemen heeft in haar relatie. Als je gevoelig bent voor stemmingen kun je oppikken dat je vriendin zich anders gedraagt dan ze aangeeft dat ze zich voelt. Deze frictie kan ervoor zorgen dat je voelt dat er iets mis is, maar het vaak niet kan benoemen omdat er incongruentie in het spel is.
Ook jijzelf kan natuurlijk incongruent gedrag vertonen;
een masker dragen voor de buitenwereld kan enorm vermoeiend en dus energievretend zijn.
Verborgen energiegevers
Gelukkig zijn er ook verborgen energiegevers die niet langer verborgen moeten blijven!!! Zo zijn er bijvoorbeeld ook mensen die jouw energietankje op een ecologische manier (dat wil zeggen: op een positieve manier voor jou en die persoon) kunnen vullen. Denk aan mensen die jou inspireren! Of die een voorbeeld voor je zijn of je misschien kunnen ontroeren of juist erg aan het lachen kunnen maken!
Enkele omgevingsfactoren die je energiepeil positief kunnen beïnvloeden zijn bijvoorbeeld: een mooi achtergrondmuziekje waar je rustig of juist erg actief van wordt, een geur die je fijn vindt (deze kun je zelf in je huiskamer brengen door wierook!)... Je kunt een gezellige sfeer creëren door op een donkere avond kaarsen te branden of door op een zwoele avond een aantal vrienden uit te nodigen.
Heb je moeite met het vinden van jouw energievreters of energiegevers, dan mag je me altijd contacteren. Samen kijken we dan naar jouw persoonlijke verhaal om meer inzicht te krijgen en dat tankje weer wat gevuld te krijgen!
Stiekeme energievreters
In dit artikel wil ik het even hebben over andere zaken die jouw energie kunnen laten wegvloeien, maar die soms niet zo duidelijk aan de oppervlakte liggen als bij activiteiten het geval is. Ik wil ze ook wel eens ‘de stiekeme energievreters’ noemen. Ze zijn er wel, maar erg stiekem en je moet dus goed opletten om ze te ontdekken!
Omdat er zoveel verborgen energievreters zijn, zal ik aan de hand van een aantal persoonlijke voorbeelden proberen duidelijk te maken wat ik bedoel met verborgen energievreters, zodat jij in jouw omgeving kan gaan kijken wat jouw persoonlijke stiekeme energievreters zijn.
Andere verborgen energievreters zijn elementen in je omgeving die stiekem energie wegzuigen. Een voorbeeld hiervan is lawaai. Een tijdje terug was ik een aantal dagen in Hamburg (een drukke stad, vergeleken met het rustige dorpje Arendonk waar ik woon). Al dat lawaai; auto's die continu voorbijrazen (al is het ver op de achtergrond), treinen die voorbij denderen, vliegtuigen die overvliegen, bussen die stationair blijven draaien, geluiden van een bouwwerf en ga zo maar door. Ik merkte dat dit lawaai energie deed wegvloeien. Misschien omdat ik me er aan stoor, maar waarschijnlijk omdat ik onbewust continu geprikkeld werd. Ook al zat ik rustig in het zonnetje op een bankje bij de haven naar het water en de boten te kijken, het continue lawaai zorgde voor onrust in mezelf.
Zoek jij een gesprekspartner? Neem contact op voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek!
Note: Dit artikel is niet bedoeld als wetenschappelijke uiteenzetting of als een allesomvattende waarheid. Het is een artikel dat tot doel heeft mensen te inspireren en aan te zetten tot nadenken en reflectie!
Tot de volgende keer, waar we weer een volgende stap zetten op deze prachtige reis.