Hooggevoeligheid ~ HSP
Wat is dat toch met mij?
In mijn praktijk krijg ik vaak mensen bij me die zich afvragen: Waarom kan ik niet gewoon 'zijn' zoals anderen? Een job, een huishouden… Waarom kost dit mij zoveel energie? Wel, laat ik je mijn persoonlijk verhaal als HSP'er even met je delen.
"Ik ben begin de twintig, heb geen kinderen. Waarom lukt het mij dan toch niet om gewoon fulltime te werken en nog een leuk sociaal leven te hebben, net zoals iedereen?" Ik herinner me de vele telefoontjes aan mijn moeder in die tijd, met deze wanhopige uiting van frustratie en onmacht. Mijn moeder heeft nota bene altijd fulltime gewerkt, ook al heeft ze 4 kinderen; iets wat ik altijd heb bewonderd.
Ik werkte in die tijd wel fulltime, maar ik merkte dat ik het er veel moeilijker mee had dan anderen. Ik was bijna altijd moe, snel geïrriteerd, had vaak negatieve gedachten,… Lees hier verder.
(Be)grenzen: waarom zo moeilijk?
In mijn praktijk merk ik dat grenzen aangeven voor hooggevoeligen een vaak terugkerende moeilijkheid is. Wat maakt dit nou zo moeilijk voor hooggevoeligen en hoe worden ze hierin beïnvloed door hun hooggevoeligheid?
De emotie van de ander
Als hooggevoelige voel je beter en dus ook vaker de emotie van de ander. Wat wil dat zeggen? Als mijn vriendin belt om af te spreken en het komt mij op dat moment eigenlijk niet uit, dan kan ik dat enerzijds moeilijk vinden om te vertellen, omdat ik haar niet wil teleurstellen. Ik kan me in haar verplaatsen (net zoals de meeste mensen dat kunnen) en als ik haar was zou ik ook niet graag een ‘neen’ terugkrijgen. Maar anderzijds, als ik als hooggevoelige ‘neen’ zeg tegen mijn vriendin, dan voel ik haar teleurstelling bijna net zo heftig (soms zelfs heftiger) als mijn vriendin zelf. Lees hier verder.
Overprikkeling: hoe ziet dat er uit? De signalen.
* Vermoeidheid:
Dat is een van de eerste signalen die kan opvallen. Dit kan zich uiten in fysieke vermoeidheid, maar ook zeker in mentale vermoeidheid. Bij mentale vermoeidheid kan je problemen ondervinden met o.a. je concentratie. Een lange mail lezen wordt bijvoorbeeld een hele opgave. Misschien merk je wel dat je er tegenop ziet. Een mooi moment om je hier even bewust van te worden en te kijken of je misschien een rustpauze moet inlassen. Eerst wat prikkeltjes verwerken voor er weer wat bij kan! Lees hier verder.
Wanneer je als hooggevoelige veel prikkels binnenkrijgt en je hebt niet genoeg recuperatietijd of tijd om deze prikkels te verwerken, dan geraak je overprikkeld.
Maar wat gebeurt er dan? Hoe ziet dat er uit? Wat zijn de signalen voor jou die er op kunnen wijzen dat je overprikkeld bent? Enkele voorbeelden:
I don't want to feel the pain! Weglopen, vermijden en verslavingen
Het klikt logisch: natuurlijk wil je geen pijn voelen! Maar wat dan met mensen die voor hun plezier een nieuwjaarsduik nemen in water dat ijskoud aanvoelt?
Lijkt mij geen pretje, maar ik ben dan ook iemand die van nature pijn wil vermijden. En ik zal het veelal willen ontlopen. Misschien herken jij je wel in een aantal strategieën om pijn en moeilijke emoties te vermijden:
* moeilijke taken zoveel mogelijk uitstellen
* moeilijke emoties liever niet voelen; dus weglopen, blokkeren, ze maskeren met iets anders Lees hier verder.
Omgaan met overprikkeling: Hoe ontprikkelen?
Afgelopen maandag had ik een vrije dag na heel wat dagen hard werken. Een welverdiende vrije dag waar ik zeker naar uitkeek! Want ik voelde: ik heb rust nodig, tijd voor mezelf en bij mezelf!
In mijn praktijk heb ik de eer om elke dag met mensen te werken en in gesprek te gaan, wat mij enorm veel voldoening geeft. Ik weet dat ik hier enkel van kan genieten als ik ook een goed tegengewicht heb: tijd alleen, tijd om alle prikkels te verwerken.
Hoe doe ik dat?
Wel, in dit artikel deel ik mijn persoonlijke ont-
Lees hier verder.
Geven, geven, geven,... En toch niet leeggezogen!
Degenen die mij goed kennen weten dat ik veel belang hecht aan dankbaarheid. Het is voor mij een dagelijkse beoefening, net zoals meditatie of FasterEFT. Ik ervaar dankbaarheid als een ongelooflijk krachtige emotie die me enorm sterkt en kracht geeft.
Zo merk ik dat dankbaarheid me enorm helpt bij een bepaalde uitdaging die ik ervaar; een die velen onder ons zullen ervaren: geven!
Lees hier verder.
Het nieuws: kijken of niet?
Gisteren heb ik de film "Unbroken" gezien. Een waargebeurd verhaal over de oorlog: een Amerikaan die in een Japanse gevangenis terecht komt nadat zijn vliegtuig is neergestort. Een film die me raakte, me pakte... Maar waarin toch ook wel wat geweld te zien was.
Tijdens het kijken van de film vroeg ik mezelf af: is het nu handig dat ik die film hier zit te kijken? Geweld werd op me afgevuurd, iets waar ik als hooggevoelige erg gevoelig voor ben.
Moet ik schrijnende, waargebeurde verhalen, actualiteit en
nieuws buiten houden of binnenlaten?
Lees hier verder.
Vroeger verslond ik waargebeurde verhalen zoals deze middels het lezen van boeken. Een paar jaar geleden ben ik hier echter bewust mee gestopt, omdat ze te hard binnenkwamen.
Tijdens het kijken van de film rees opnieuw de vraag:
Overprikkeld en de vergelijking me een open wonde
Graag neem ik de tijd om een (mijns inziens) belangrijk verschil uit te leggen dat
voor velen wel eens een belangrijke eye-
Wat ik merk in mijn praktijk is dat langdurig overprikkelde hooggevoeligen een beeld hebben van hooggevoeligheid dat gebaseerd is op chronische overprikkeling in plaats van op hooggevoeligheid zelf. ´
Wat bedoel ik hiermee?
Lees hier verder.
Je bent meer dan alleen hooggevoelig!
Een valkuil waar hooggevoelige mensen wel eens willen inlopen, is dat ze enkel naar hun hooggevoeligheid kijken.
Jouw hooggevoeligheid is inderdaad een ongelooflijk belangrijk stuk van jou, dat enorm veel van jouw ´zijn´´ kan bepalen. Maar vergeet niet dat er andere aspecten van jouw persoonlijkheid bestaan, die ook aandacht vragen en nodig hebben. Verlies deze andere stukken van jezelf niet uit het oog!
Lees hier verder.
Zware overprikkeling: wat nu? Mijn persoonlijk verhaal
Een tijdje geleden kwam ik in een situatie waar ik een heftige overprikkeling ervaarde. Toen ik er weer een beetje uit kwam, dacht ik: misschien is het wel heel helpend voor andere hooggevoeligen als ik de situatie een keer uitschrijf.
Wat heeft bijgedragen aan deze overprikkeling?
Wat waren de signalen van overprikkeling die ik ervaarde?
En wat heb ik vervolgens gedaan om terug in balans te komen?
Lees hier verder.
Vanochtend zag ik een post van Thich Nhat Hanh op Facebook die me inspireerde om dit artikel, dat gaat over het omarmen en toelaten van je emoties, te schrijven.
Daar ik met veel hoogGEVOELIGE mensen werk, werk ik vaak met de gevoelens van deze mensen en natuurlijk ook met mijn eigen gevoelens. Afgelopen weekend had ik nog een eerste sessie met een cliënte en na nog geen tien minuten, kwamen bij het werken aan een bepaalde emotie de welbekende woordjes er achteraan: "Stom hé."
Lees hier verder.
Hoe omgaan met emoties