Samen op pad
Welkom Voor wie? Wie ben ik? Hoe werk ik? Contact Activiteiten Inspiratie Nieuwsbrief

Energiebalans:

 

 

 

 

 

 

 

 

Zelfvertrouwen:

 

 

 

 

 

 

 

 

Hooggevoeligheid ~ HSP

Zware overprikkeling: wat nu? Mijn persoonlijk verhaal

Meer inspiratie:

Als iets niet loopt zoals gepland.

 

Paniek! Tip 1

Paniek! Tip 2

 

 

Hoe komt het toch dat als ik iets zeg, dit soms helemaal anders overkomt dan dat ik bedoel?

 

 

 

Nog andere energievreters en energiegevers

 

 

 

Hoe ontdek je meer energiegevers?

 

 

Wat écht belangrijk is!

 

 

 

Heb jij ook wel eens te weinig energie?

 

 

 

 

 

 

 

Cursus Hooggevoeligheid

 

Meer info

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Meld je hier aan voor meer inspiratie, artikels en tips:
Naam:
E-mailadres:
 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hooggevoeligheid:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Overprikkeling:

hoe ziet dat er uit? De signalen.

 

 

 

(Be)grenzen:

waarom zo moeilijk?

 

 

 

Wat is dat toch met mij?

 

 

 

Weglopen, vermijden en verslavingen

 

 

Omgaan met overprikkeling: Hoe ontprikkelen?

 

 

Het nieuws:

kijken of niet?

 

Een tijdje geleden kwam ik in een situatie waar ik een heftige overprikkeling ervaarde. Toen ik er weer een beetje uit kwam, dacht ik: misschien is het wel heel helpend voor andere hooggevoeligen als ik de situatie een keer uitschrijf.

Geven, geven, geven... En toch niet leeggezogen!

 

Wat heeft bijgedragen aan de overprikkeling? (Situationele omstandigheden)

- Onzekerheid: In deze periode ervaarde ik onzekerheid over de toekomst in verschillende gebieden van mijn leven.

 

- Nieuwe informatie: Ik kreeg veel nieuwe informatie te verwerken op korte termijn.

 

- Afhankelijkheid van anderen: Andere mensen hadden ook invloed op deze situatie, waardoor ik nog minder controle ervaarde.

 

- Weinig tijd alleen: Mijn man had vrij, daardoor had ik veel tijd om samen met hem te zijn, wat ik echt wilde en waarvan ik ook genoot. Maar hierdoor had ik veel minder alleen-tijd/stilte-tijd dan ik gewend ben.

Note: Dit artikel is niet bedoeld als wetenschappelijke uiteenzetting of als een allesomvattende waarheid. Het is een artikel dat tot doel heeft mensen te inspireren en aan te zetten tot nadenken en reflectie!

Ben jij ook klaar met weglopen en vechten tegen jouw emoties?

 

Als hooggevoelige is het toch wel erg praktisch als je leert goed met je gevoelens om te kunnen gaan, niet?

 

Samen gaan wij op pad!

 

Wat heeft bijgedragen aan deze overprikkeling?

Wat waren de signalen van overprikkeling die ik ervaarde?

En wat heb ik vervolgens gedaan om terug in balans te komen?

 

Vragen die ik allemaal voor je beantwoord, die je meer inzicht kunnen geven in je eigen overprikkeling én: hoe jij van hieruit weer in balans kan komen!

Heb je vragen of opmerkingen, mail me alsjeblieft (anke@mail.be) zodat we van elkaar kunnen blijven leren en elkaar kunnen blijven inspireren.

Signalen van overprikkeling

- Slecht slapen: De kwaliteit van mijn nachtrust werd slechter; onrustig slapen, 's nachts meermaals wakker worden en nachtmerries waren hier de signalen.

 

- Angst: Door de onvoorspelbaarheid, de zekerheden die wegvallen, ervaarde ik controleverlies. Ik had veel minder controle dan waarbij ik me normaal gezien goed voel. Hierdoor overviel de angst me. Doordat deze situatie langere tijd aanhield, kreeg de angst steeds meer grip op mij. Een paniekerig gevoel overviel me met regelmaat, waarbij het me steeds veel meer moeite kostte om me hier uit te halen, dan wanneer ik niet overprikkeld ben.

 

- In mijn hoofd blijven hangen: Ik leefde veel meer in mijn denken dan in mijn gevoel. Mijn gedachten brengen me naar het verleden en de toekomst. Het contact met het hier en nu verlies je hierdoor steeds meer.

 

- Slechte kwaliteit van denken: Door de overmaat van denken en gedachten ging de kwaliteit van het denken achteruit en dacht ik veel meer in cirkels in plaats van in oplossingen.

 

- Moeite met positief denken: De beren op de weg troepten zich steeds meer samen en kregen de overhand met een somber gevoel tot gevolg.

Dagelijkse zelfzorg vóór de overprikkeling

Tijdens de stressperiode ben ik er wel in geslaagd om mijn zelfzorg in een redelijke mate te blijven toepassen. Hierdoor bleef de overprikkeling nog binnen de perken en merkte ik ook tijdig op dat ik moest ingrijpen en voorkómen dat deze overprikkeling chronisch zou worden. Dit is wat ik deed aan reguliere zelfzorg tijdens de stressperiode vóór ik bewust opmerkte dat ik meer nodig had:

 

- Meditatie: Elke dag doe ik een meditatie die aansluit bij wat ik op dat moment nodig heb.  

 

- TRE (trauma release exercises): Dit zijn oefeningen die de fysieke spanning in mijn lichaam doen afnemen en het verwerken van emoties en ervaringen ondersteunen.

 

- FasterEFT: Hét tool bij uitstek dat ik dagelijks gebruik voor mijn persoonlijke groei, verwerken van ervaringen en loslaten van emoties en stimuli. Een onmisbaar tool wat mij betreft, voor iedere hooggevoelige. Meer hierover kan je hier vinden of je kan mij contacteren zodat ik je dit kan aanleren.

Besluit

We leven en het leven stroomt; soms stroomt het een stuk sneller dan comfortabel voelt op dat moment. Ik ben zo blij dat ik de tools heb waardoor ik een stuk steviger in het leven sta. Maar ook al pas je goede zelfzorg toe, het leven zal ons af en toe blijven overspoelen. Dat is eigen aan het menselijk bestaan. Ja, je leest het juist. Eigen aan het menselijk bestaan, niet alleen aan het hooggevoelig menselijk bestaan. Ook niet-hooggevoelige mensen worden soms overspoeld door het leven.

 

De zelfzorgtools zorgen er niet voor dat ik ongevoelig ben voor de golven van het leven.

Ze zorgen ervoor dat ik een stuk beter kan surfen;

en het leven wat meer in mijn schoot mag gooien voor mijn plank omslaat.

Omvallen en weer terug op je plank kruipen, is een deel van het leven.

 

Dit zijn prachtige groeimomenten. En dat is dan ook de weg die ik ben ingeslagen: eerst ontprikkelen zodat de groeimogelijkheden duidelijk worden.

Dagelijkse zelfzorg om te ontprikkelen

Op een bepaald moment besefte ik: mijn reguliere zelfzorg is op dit moment niet genoeg. Ik zal een tandje moeten bijzetten en mezelf nog meer op de eerste plaats moeten zetten.

 

Een bewust besluit nemen: ik heb meer tijd voor mezelf nodig en die ga ik ook nemen, was de eerste stap.

 

Om vervolgens op de volgende manieren te ontprikkelen:

- Bad: Dagelijks nam ik een bad. Het water, de rust, de ontspanning, weinig andere prikkels om me heen,… De bijna baarmoederlijke veiligheid die in een bad wordt gecreëerd, maakt dat het mij enorm helpt om te ontprikkelen en rustig te worden. [Op de achtergrond speelde ik soms een rustig meditatie-muziekje. In dit geval koos ik voor deze muziek: https://youtu.be/eOpOaG1-83Y]

 

- Meditatie:

* Eerst heb ik "The womb" meditatie toegepast. Kort toegelicht leg je tijdens deze meditatie je handen op je baarmoeder, zeg je “de baarmoeder is niet de plaats om angst en haat op te slaan” (en je vult dit aan met eventuele andere emoties die je op dit moment ervaart). Vervolgens zeg je: “De baarmoeder is een plek van waaruit ik creëer en het leven schenk aan liefde en warmte” (en ook hier vul je aan welke positieve emoties er naar boven komen).

* Vervolgens heb ik een paar keer de Bodyscan (vanuit de Mindfulness beoefening) gedaan om weer terug in contact te komen met mijn lichaam.

* Om nadien de aandachtsmeditatie (ook vanuit de Mindfulness) te doen. Hierbij breng je de focus op je ademhaling. Als er gedachten of emoties of geluiden je aandacht vragen, merk je deze op om vervolgens terug je aandacht naar je ademhaling te brengen.

Elke dag nam ik tijd voor een meditatie en elke meditatie deed ik een aantal dagen achter elkaar voordat ik overstapte naar de volgende meditatie. Stapje voor stapje bracht dit mij op een rustige manier weer dichter en dichter in contact met mezelf. Als je erg overprikkeld bent, kan het een enorme uitdaging zijn (en is het niet altijd even aangenaam of aan te raden) om meteen geconfronteerd te worden met complete stilte en het directe contact met jezelf zoals bij de aandachtsmeditatie. Jezelf hierin stapsgewijs begeleiden naar meer stilte en stapje voor stapje dichter bij jezelf komen is echt aan te raden!

 

- Tijd alleen en in stilte: Naast de meditaties die je vaak ook alleen en in stilte doet, heb ik daarnaast ook nog extra tijd alleen en in stilte ingepland. Dat kan gaan om alleen thuis zijn zonder enige afleiding of me afzonderen in een andere kamer (alleen). Of tijd in een donkere kamer doorbrengen en mezelf bewust ruimte geven om dingen te verwerken: ik laat de gedachten voorbij komen, zonder er op voort te bouwen of me erin te verliezen. Ik laat ze opkomen en merk ze gewoon op, als een film die voor me afspeelt en waar ik naar kijk.

 

- FasterEFT: Hét tool bij uitstek (voor mij) om emoties en overprikkeling te ervaren én los te laten. Meer hierover kan je hier vinden of mij contacteren zodat ik je dit kan aanleren.

 

- TRE (trauma release exercises): Oefeningen die helpen om spanningen en stress uit mijn lichaam los te laten.

 

- Dankbaarheidsbeoefening: Elke dag verschillende dingen noteren waar je dankbaar voor bent. Die dankbaarheid echt toelaten/voelen is enorm krachtig. Het helpt goed om terug wat positiever te denken en je weer wat positiever te voelen (steeds verder weg uit de negativiteit).

 

- Minder sociale contacten: Bijvoorbeeld een goede vriendin waarmee ik dagelijks contact heb, heb ik laten weten dat ik even wat meer tijd voor mezelf nodig had, waardoor het contact even op een lager pitje werd gezet.

 

- Wandelen: De natuur is voor mij een prachtige plaats om tot rust te komen en ruimte te kunnen geven aan gedachten en emoties. Het fysiek in beweging zijn, stappen zetten, maakt dat je deze stappen ook gemakkelijker in je denken kan zetten in plaats van in cirkeltjes te blijven ronddraaien.

 

- Qi gong: Door middel van een aantal prachtige en simpele filmpjes op Youtube, kom ik ‘s ochtends en ‘s avonds weer in mijn lijf, weer in balans. (Een voorbeeld van zo’n filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=Ac08kMK-dyI)

Weer in balans

Door deze extra zelfzorg voelde ik dat de overprikkeling met de dag beter werd. Deze situatie die tot de overprikkeling leidde, ontstond niet in één dag, de overprikkeling ontstond dus ook niet in één dag en de ontprikkeling voltrok zich ook niet in één dag. Ik voelde wel meteen verbetering vanaf het moment dat ik startte met deze extra zelfzorg en deze verbetering voelde ik in de komende dagen gestaag doorlopen.

Ook al was de situatie niet voorbij en bleven er uitdagingen aankomen; doordat ik extra tijd nam voor mezelf, kon ik de situatie en mijn reactie op de situatie meer vanaf een afstand bekijken. Dit maakte dat het gevoel van controleverlies minder werd en ook de angst minder werd (ook al waren er evenveel zaken waar ik geen controle over had).

 

Hoe ik mij voelde en hoe ik in de situatie stond, was veranderd

en dat had een positief effect op mezelf, mijn omgeving en de situatie.

 

Missie geslaagd!!

 

- Moeite met concentratie: Ik kreeg het moeilijker om helder te denken en informatie te verwerken, merkte op dat ik wat vergeetachtiger werd en maakte meer fouten bij het typen.

 

- Me laten opjagen: Snel reageren en anticiperen op de verschillende situaties vereisten veel energie. Een hooggevoelige heeft gewoon wat meer tijd nodig om informatie te verwerken. Eerst even de kat uit de boom kijken alvorens te handelen, is meer mijn natuur. Door mijn overprikkeling liet ik me te fel opjagen, in plaats van mezelf de tijd te geven die ik nodig had.

 

- Mijn fysieke lichaam vermijden: Mijn emoties wel voelen, maar wel moeite hebben om mijn fysieke lichaam te voelen (verwijderd van de signalen van mijn fysieke lichaam). Ook merkte ik een terughoudendheid binnen mezelf op om terug in contact te komen met het fysieke lichaam.

 

- Geluid deed op een bepaald moment bijna fysiek pijn aan mijn oren

 

- Onrust in mijn lichaam voelen (een licht trillen)