Samen op pad
Welkom Voor wie? Wie ben ik? Hoe werk ik? Contact Activiteiten Inspiratie Nieuwsbrief

Energiebalans:

 

 

 

 

 

 

 

 

Zelfvertrouwen:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hooggevoeligheid ~ HSP

Je bent meer dan alleen hooggevoelig!

Jouw hooggevoeligheid is inderdaad een ongelooflijk belangrijk stuk van jou, dat enorm veel van jouw ´zijn´´ kan bepalen. Maar vergeet niet dat er andere aspecten van jouw persoonlijkheid bestaan, die ook aandacht vragen en nodig hebben. Verlies deze andere stukken van jezelf niet uit het oog!

Wil jij je hooggevoeligheid als een kracht ervaren?

Samen gaan wij op pad!

 

Note: Dit artikel is niet bedoeld als wetenschappelijke uiteenzetting of als een allesomvattende waarheid. Het is een artikel dat tot doel heeft mensen te inspireren en aan te zetten tot nadenken en reflectie!

Uitdagingen

Doordat extroverte hooggevoeligen graag in gezelschap van anderen zijn, kan het een uitdaging zijn om genoeg tijd voor jezelf vrij te maken om alle stimuli diepgaand te verwerken.

 

Langs de andere kant kan het extroverte aspect van je persoonlijkheid helpen om sociale contacten te onderhouden en je minder afgescheiden, vreemd, anders of alleen te voelen. Iets waar introverte HSP'ers misschien een grotere uitdaging in ervaren.

 

Als introverte HSP'er kan je vaak echt kan genieten van tijd alleen. Dit kan erg helpend zijn om de vele stimuli die je binnen neemt op een vlotte manier te verwerken en hierdoor minder overprikkeling te ervaren. Het in gezelschap zijn, kan voor introverte HSP'ers juist weer meer prikkels veroorzaken en kan ertoe leiden dat ze tegen deze prikkels gaan ´´vechten´´. Dit leidt dan weer tot nog meer tijd en rust nodig hebben, wat een valkuil kan worden voor introverte mensen zodra ze zich te veel gaan afscheiden van de wereld.

 

Balanceren is de uitdaging maar gelijk ook de oplossing.

 

Jezelf respecteren, weten waar je behoeftes liggen en jezelf hierin voorzien zijn ongelooflijk belangrijke eigenschappen voor een hooggevoelige die in balans wil zijn.

 

Om een goed beeld te krijgen van wat jij nodig hebt, is het belangrijk om naar je hele persoonlijkheid te kijken en niet enkel je hooggevoeligheid.

 

Meer inspiratie:

Als iets niet loopt zoals gepland.

 

Paniek! Tip 1

Paniek! Tip 2

 

 

Hoe komt het toch dat als ik iets zeg, dit soms helemaal anders overkomt dan dat ik bedoel?

 

 

 

Nog andere energievreters en energiegevers

 

 

 

Hoe ontdek je meer energiegevers?

 

 

Wat écht belangrijk is!

 

 

 

Heb jij ook wel eens te weinig energie?

 

 

 

Meld je hier aan voor meer inspiratie, artikels en tips:
Naam:
E-mailadres:
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cursus Hooggevoeligheid

 

Meer info

 

 

Hooggevoeligheid:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Overprikkeling:

hoe ziet dat er uit? De signalen.

 

 

 

(Be)grenzen:

waarom zo moeilijk?

 

 

 

Wat is dat toch met mij?

 

 

 

Weglopen, vermijden en verslavingen

 

 

Omgaan met overprikkeling: Hoe ontprikkelen?

 

 

Niet alle hooggevoeligen zijn hetzelfde

Als we enkel onszelf en anderen benaderen vanuit het al dan niet hooggevoelig zijn, doen we beide tekort. Als je inzicht in jezelf en je handelen wil, is het belangrijk om je hele wezen en ´´zijn´´ te bekijken en niet enkel dit ene stukje van jezelf.

 

Ben je bijvoorbeeld een introverte of extroverte hooggevoelige?

Extroverte personen zijn mensen die graag in gezelschap van andere mensen verkeren. Ze groeien, ontwikkelen en genieten van sociale activiteiten. Als we kijken naar de omschrijving die wordt gegeven bij extraversie, wordt het volgende vaak aangehaald: naar buiten gericht, op mensen, activiteiten en dingen.  

Introverte personen richten zich meer op zichzelf, keren hun aandacht naar binnen, vinden het fijn om rustige activiteiten te doen, zoals bijvoorbeeld lezen. Reflectie en veel tijd voor zichzelf (op zichzelf), kleine groepen, zijn zaken die introverte mensen zeker kunnen waarderen.

 

Doordat hooggevoelige mensen meer stimuli opnemen en deze vervolgens dieper verwerken, kunnen ze overprikkeling ervaren. Genoeg tijd voor jezelf in een rustige, stille, prikkelloze omgeving is helpend voor hooggevoeligen om zichzelf de tijd te geven alles diepgaand te verwerken. Als je dit leest, denk je waarschijnlijk meteen aan introversie.

 

Langs de andere kant voelen hooggevoeligen vaak erg goed aan wat anderen nodig hebben. Omdat hun emoties overspoelend kunnen zijn en in hun vroege levensjaren vaak als overdreven of aanstellerij werden bestempeld, hebben hooggevoeligen de neiging om zich naar buiten te richten, te kijken wat anderen nodig hebben en zich daarnaar te gedragen of te handelen, bijvoorbeeld door de behoeften en wensen van anderen te vervullen. Dit naar buiten gericht zijn, zien we terug bij de kenmerken van extroverte mensen.

 

Hierdoor kan het voor hooggevoeligen een uitdaging zijn om te ontdekken waar hun persoonlijke voorkeur zit. Er zijn zowel introverte als extroverte hooggevoeligen. Dit is ook weer (net zoals hooggevoeligheid) een aangeboren persoonlijkheidskenmerk. Uitzuiveren wat aangeleerd gedrag is en wat jouw voorkeurs-omgeving is, wordt belangrijk om te weten te komen, zodat je goed voor jezelf kan zorgen en goed in balans kan zijn als hooggevoelige.

 

Als extroverte hooggevoelige kan je heel andere uitdagingen en positieve aspecten ervaren dan als een introverte hooggevoelige.  

 

 

Wil jij graag meer inzicht in de verschillende aspecten van jouw persoonlijkheid?

 

Dan is de cursus Zelfvertrouwen "Wie ben ik?" een aanrader voor jou.

Het nieuws:

kijken of niet?

 

Een valkuil waar hooggevoelige mensen wel eens willen inlopen, is dat ze enkel naar hun hooggevoeligheid kijken.  

Geven, geven, geven... En toch niet leeggezogen!

 

 

 

 

Cursus Zelfvertrouwen:

 

“Wie ben ik?”

 

Meer info

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Samenkomst

voor

hooggevoeligen

Meer info