Energiebalans:
Hooggevoeligheid:
Zelfvertrouwen
Paniek! (Tip 1)
Paniek als iets niet loopt zoals gepland.
Praktisch
Als er zich een onverwachte gebeurtenis voordoet, ga dan meteen naar je ademhaling. Observeer deze. Wat doe je dan namelijk? Je zorgt ervoor dat het molentje in je hoofd, dat allerlei paniekgedachten wil gaan produceren, wordt onderbroken omdat jij je aandacht verlegt: van de gedachten meteen naar je ademhaling. Je geeft de gedachten nu even geen aandacht.
Wat doe je vervolgens: heel simpel, je observeert je ademhaling. Deze moet je niet veranderen of erover gaan denken (zoals “Amai, die gaat snel!”). Gewoon observeren ‘wat is’. Probeer er zelfs een beetje mildheid aan toe te voegen: mijn adem is zoals ‘ie is en die mag zijn zoals ‘ie is. Komen er gedachten op? Volg ze niet en ga met je aandacht weer naar je ademhaling.
Wat bereik je hiermee?
1) Je paniekgedachten krijgen niet de ruimte om een wervelwind in je hoofd te veroorzaken.
2) Je last een pauze in voor jezelf en alles wat er gaande is. Deze pauze zorgt ervoor dat je nadien de situatie rustiger en helderder kan bekijken.
Dus:
3, of liefst 5 minuten, alleen je adem observeren.
Laat de situatie even voor wat het is en kom hiermee tot rust.
Deze kalmte zal ervoor zorgen dat je de situatie beter en doordachter kan beoordelen en aanpakken.
Wil jij beter en meer op jezelf kunnen vertrouwen, ook in moeilijke situaties? Dan is dit iets voor jou!
Lees hier tip 2 over hoe om te gaan met situaties die niet lopen zoals gepland!
Het leven zit vol verrassingen en veranderingen. Dat is eigen aan het leven, aan de natuur, aan ónze natuur. Waarom hebben we er dan zo'n moeite mee om hiermee om te gaan? Wel, van nature uit zijn we ook behoudingsgezind. Routine en regelmaat gaf ons vroeger als oermens gewoon een veel grotere overlevingskans!
Zoek jij een gesprekspartner? Neem contact op voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek!
Note: Dit artikel is niet bedoeld als wetenschappelijke uiteenzetting of als een allesomvattende waarheid. Het is een artikel dat tot doel heeft mensen te inspireren en aan te zetten tot nadenken en reflectie!
Hoe kunnen we leren omgaan met onverwachte gebeurtenissen?
Tip 1: Adem!
Het klinkt misschien heel vreemd, maar het is wellicht de belangrijkste en meteen de gemakkelijkste tip. Je ademhaling heb je namelijk altijd bij je!
“Je staat op het punt om te vertrekken. Je bent al wat later, maar als alles vlot verloopt haal je het nog net. Je stapt in de auto en wat merk je…? ‘Hij’ doet het niet. Geen beweging in te krijgen… Meteen schieten allerlei gedachten door je hoofd: ik moet mijn werk verwittigen, de pechdienst bellen, “wat is dat nummer ook alweer?”, “ben ik eigenlijk wel aangesloten bij een pechdienst?”,
We hebben het allemaal ongetwijfeld al een keer meegemaakt.
“oh en dan zal mijn man de kinderen straks moeten ophalen”, enzovoorts, enzovoorts. Voor je het weet ben je tien minuten verder in je paniekgedachten en heb je nog niet eens de pechdienst gebeld. Er komt geen geordende gedachte meer in je hoofd.”
Zelfvertrouwen: